Базови стъпки

Самостоятелна вила под наем

вила под наем

Приемаме, че вече сте избрали да направите къща за гости на село, но вие самите живеете в града. Не сте достигнали до възможността да се преместите изцяло на село, за да бъдете сам домакин и затова сте решили да отдавате къщата под наем като самостоятелна вила.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да се отнася еднакво за всички къщи и за всички собственици.

Обслужване

На първо място препоръчвам да намерите жена или семейство от селото, което да осигурява ежедневните грижи около имота. Поддръжката на една къща за гости не е малка и ви трябва човек, който:

  1. Да посреща и настанява гостите.
  2. Да им разяснява специфични начини за ползване на електроуреди, печки, барбекю и т.н. (винаги има нещо, което трябва да се обясни как работи или как се ползва).
  3. Да откликва на място при нужда (ако се спука някоя връзка за водата, падне бушон, гръмне крушка и т.н.)
  4. Ако престоят на гостите е по-дълъг – да сменя хавлиите за общо ползване, да изхвърля кошчетата за боклук и др.подобни.
  5. Да изпраща гостите в деня на напускане.

Освен дейностите, свързани с директното обслужване на гостите, да не забравяме нуждата от:

  1. Косене на тревата в двора.
  2. Плевене и грижа за цветята.
  3. Почистване на къщата преди и след гости.
  4. Почистване и дезинфекция на двора.
  5. Текуща поправка по обзавеждане/оборудване (счупен крак на стол, скъсана покривка, счупена плочка и др.)

Храна и напитки

Осигуряването на електрическа кана, чай и разтворимо кафе са сред задължителните „трябва да имам“ на добрата къща за гости. Ако гостите попитат за закуска и особено, ако имотът е в село без магазин, или е отдалечен от населено място, препоръчвам да имате вариант за осигуряване на храна. Всяка българска жена може да предложи закуска на гостите – която каквото умее да прави добре. В къща в Родопите или на село никой не очаква гурме закуски, но всеки би оценил току що изпечена баница със сирене и кисело мляко от селската мандра.

Рисковете до минимум

Отдаването под наем на вила за самостоятелно ползване винаги крие рискове.

Хора има всякакви и очакванията често се разминават. Затова препоръчвам да напишете „Правила за ползване на нашата вила“. Нека бъдат в пожелателно – информативна форма. Не издавайте заповеди и не започвайте изреченията със „Забранено е да“. По-добре обяснете на хората защо не е прието да са шумни след 23:00ч вечерта например (селото ни е малко, хората са възрастни, красотата на нашата вила е именно в тишината и т.н.). Или защо не е препоръчително да се разхождат с обувки в къщата – вместо това им предложете чехли и обяснете, че внасянето на мръсотия отвън е против тяхното собствено здраве.

Разпечатайте правилата в няколко екземпляра и ги сложете в папка във всяка стая. Дори може да оставите място накрая за допълване на правило от самите гости. Или препоръка. Така поддържате комуникация с гостите си, дори и като ви няма, а това не остава незабелязано. Ако ви е необходима помощ за написване на Правила, пишете ми, за да ви помогна.

Инструкции

Освен общи правила, може да поставите табелки на чувствителните места. В нашата къща например съм сложила табелки в тоалетните. Собственоръчно написани от мен и трябва да ви кажа, че нямам гост, който да не се е усмихнал, когато ги е прочел.

Табелка с инструкции има и за ползването на фурната, котлоните и кафе-машината. Вместо всеки да се чуди кое как се ползва, това как беше, онова как се правеше, е добре да улесняваме гостите. Те са дошли да си почиват и колкото по-малко им се налага да мислят за битовизми, толкова по-доволни ще останат. 

Указателни табелки

Като заговорихме за табелки – задължително е поставянето на табелки, които указват пътя към вашата къща. Колкото разклони/завои трябва да направи гостът, толкова трябва да са табелките. Добре е да са в еднакъв стил. И не забравяйте табела и на входа.

Депозит

Въпреки че тази практика все още не е популярна в България, все повече къщи, които се отдават самостоятелно под наем, изискват предварителен депозит за евентуални щети. Както при наемането на автомобил, плащате депозит или при наем на имот (квартира) внасяте депозит, равен на един месечен наем, като гаранция за неплатени сметки. По същата логика собственици на къщи за гости включват внасянето на депозит като условие за самостоятелен наем. Този депозит ви дава гаранция, че ако гостите са били недобросъвестни и са прекрачили етичните граници, нанесените от тях щети ще бъдат покрити.

Каквото и да сте решили да предприемете във ваша защита, не забравяйте, че гостите трябва да се посрещат с грижа и внимание – не бъдете предубедени, заради недобросъвестното поведение на предишни ваши гости. Бъдете усмихнати и любезни, нека сме професионалисти в това, което вършим.


Ако сте намерили статията за полезна, ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top