Базови стъпки Практически съвети

Как да печелим от това, което ни заобикаля

природа и атракции

Ако сте собственик на работеща вече къща за гости, със сигурност са ви задавали неведнъж въпроса „Какво може да се прави в района?“. Тази статия ще ви даде полезни насоки по темата.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да е меродавен за всички къщи и за всички собственици.

Повечето гости обикновено идват подготвени – в ерата на интернет информация за известните забележителности може да се открие лесно. Всеки гост обаче очаква съвета на своя домакин – той ви се е доверил за своята почивка и евентуално изхранване, разбира се, че ще ви попита и за останалата част от времето си и отново ще ви се довери, ако го посъветвате адекватно и разумно.

Думи на наши гости:

Давам си сметка, че ако не бяхме отседнали при вас точно тези най-прекрасни потайни местенца нямаше да им се насладим.

Къщата ви ще бъде по-успешна ако помислите за атрактивни предложения за запълване на свободното време на вашите гости. Ако имате голям двор, може да направите приключенски парк, къщичка на баба Яга и др. подобни. Има организации, които се занимават само с това и могат да създадат чудеса в двора ви.

Близостта до река или язовир предполага наличието на моторни лодки и туристически каяци – потърсете дали няма някой, който да може да предложи подобна атрактивна разходка. Ако сте в планина, край гора, свържете се с най-близкото туристическо дружество и потърсете информация за екопътеки за краткотрайни пешеходни преходи в рамките на един ден.

Природата сама по себе си е атракция

Запомнете го

Дори и вие да не го виждате и да я възприемате за даденост, бъдете сигурни, че идващите от големия град жадуват за нея. Ако им я представите по подходящ начин, гостите ще са ви благодарни. Ако не ви е това силата, свържете се с водач, който да им я покаже. Всеки досег с природата е блаженство за живеещите сред напрежение и стрес, необходимо е само да им я предложите по разумен начин.

Каквото и да предложите на гостите си, не забравяйте принципите за устойчивост. Отговорното поведение в планината е едно от най-важните. Ако сте открили гнездо на интересна птица и започнете да го показвате на всеки гост, вероятно на третия път птицата вече ще го е изоставила. Ако искате да имате атракция не три пъти, а всеки път, не нарушавайте баланса в природата. Правете всичко разумно, а ако не сте сигурни за правилния начин, ми пишете, за да ви свържа с подходящите хора.

Ако нито един от гореописаните варианти не важи за вас, се свържете с професионален водач, който ще ви посети, в рамките на няколко дни ще изследва района и ще ви изработи цяло портфолио с атракции, от които да се възползват гостите ви. Еднократно заплатеният хонорар на водача ще ви се изплати с многобройните положителни коментари на доволните туристи, които ще оценят по достойнство вашето усилие.

България е така многообразна, че няма кътче, в което да няма какво да се прави. Природа, история, стари къщи, читалище, готвещи добре баби – мислете за всичко, което ви заобикаля и което може да представлява интерес за посетителя. На това са ме научили моите холандски партньори – от всяко нещо да правя атракция. Ако имате нужда от съвет и подкрепа – пишете ми да ви помогна.

Ако къщата е без домакин

Все пак може къщата ви за гости да е в село, в което вие не живеете постоянно и не познавате достатъчно добре околността. В този случай е добре да имате някой местен съсед под ръка или в най-добрия случай водач от местното туристическо дружество, на когото да разчитате да упъти гостите ви. Ако ви няма в къщата, за да посрещате лично гостите, може да подготвите семпло табло с полезни телефонни номера – на екскурзовода на най-известната забележителност в района, на местен планински водач, на магазинера в селото, на лекаря и т.н. Тази грижа към клиента не остава незабелязана и ви носи точки за по-висок рейтинг.

Помощни материали

  1. Споменах вече за таблото с полезни телефонни номера
  2. Кът (малка библиотека или рафт) с колекция от карти, брошури и пътеводители на вашия район
  3. Най-добрите примери в тази насока сa в къщите за гости, управлявани от чужденци у нас. Виждала съм впечатляващи собственоръчно направени карти на пътеки в околността и своеобразни „справочници“ – продукт на труда на собственика.

Ако сте намерили статията за полезна, ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

One thought on “Как да печелим от това, което ни заобикаля

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top