Тенденции

Устойчиво управление на къща за гости

устойчиво управление

В статията „Устойчиво развитие“ вече говорихме за общите принципи на устойчивото развитие в световен мащаб. Тук ще се фокусираме върху добрите устойчиви практики (които на мен са ми познати) в къщите за гости.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да покрива всички очаквания и да важи за всички къщи.

Генерална нагласа

На първо място бих ви посъветвала, когато тръгвате да правите или ремонтирате къщата си за гости, да мислите локално. Има една хубава поговорка на английски „Think local, act global”. Ако трябва да я отнесем към бизнеса с къща за гости, да мисля локално би означавало да впиша къщата в местната архитектура, бит и култура, да се съобразя с традиционните материали за строителство и да използвам, доколкото е възможно, местни майстори и занаятчии. Да действам глобално се свързва с внедряването на устойчиви практики за енергоспестяване, събиране на дъждовна вода, компостиране, разделно събиране и др.подобни, които имат значение за съхранението на природните ресурси в световен мащаб. 

Традиционната архитектура – част от автентичното преживяване

Много е важно, когато планирате къщата си за гости, да я гледате с очите на турист. Чужденците в това отношение имат безпогрешна преценка кое как да направят, защото знаят какво в България е интересно за туриста. Самата аз през годините съм работила с много чуждестранни гости и колеги и съм се учила от всяка тяхна критична забележка. Именно този опит споделям тук с вас – собствениците на къщи за гости в България.

Ако къщата ви е каменна – запазете я такава, посъветвайте се с архитект и с конструктор как да я изолирате и как да внедрите новите технологии, запазвайки автентичния й облик. Ако сте си купили празно място и ще строите – огледайте се наоколо, вижте съседните къщи как са направени, от какви материали и впишете вашата в общия ансамбъл.

Най ме е яд, когато ми се обади собственик с готова модернистична сграда в стар квартал на малък родопски град и поиска да му помогна да я „разработим“. Е защо не се обади по-рано? На етап планиране примерно. За да те посъветвам така да я построиш тая сграда, че още като й сложиш табелата „къща за гости“, да нямат търпение хората да ти дойдат на гости. А сега ще се опитваме да поправим фалшив акорд в симфония – мъчна работа. Къщата за гости не е само сграда, това е бизнес с цялостна концепция.

Традиционното е новото модерно

– запомнете го. Хората се връщат към традициите, вълнуват се от корените си и изключително ценят усилието да се запази автентичния облик на дадено място.

Ефективност на къщата за гости

За да ви излиза сметката в края на месеца, трябва да вложите в началото. Не е нужно всичко наведнъж да направите, но да си подготвите така нещата, че поетапно и когато имате средства да увеличавате ефективността на къщата си.

В раздела „ефективност“ включвам всички ресурс – спестяващи технологии. Изолация на къщата – задължително в началото и не най-тънката, а най-дебелата да сложите. Не пестете от материали, пестете от режийни разходи, защото качествените материали ще ви спестят точно това.

Предвидете място за събиране на дъждовната вода и за компостиране на хранителните отпадъци от кухнята – двете ще ви осигурят двата най-важни ресурса за красив и зелен двор – вода и тор. И това в годините ще ви се изплати десетократно.

Ако имате подходящия излаз на юг, инсталирайте соларен панел на покрива. Мислете за цялостни решения за отопление и за технологии, които са измислени, за да пестят вашето време, енергия и пари. През 2018г изпълних една поръчка за онлайн маркетинг за фирма Газтерм инженеринг (http://gastherm.bg/) и покрай комуникацията ми с тях, открих невероятно ефективни решения за цялостно отопление, охлаждане и вентилация на всякакви сгради. Това са сред малкото истински отдадени на работата си хора в България, които изпълняват проектите си изключително качествено. Ето с такива хора трябва да се работи и да се използва техния опит, което ще намали разходите на къщата за гости впоследствие.

Отпадъци и околна среда

В нашето село Гняздово имаме три контейнера, поставени на миниатюрния център на селото. Тези три контейнера се изхвърлят един път седмично. В България графикът за сметосъбирането (там, където го има) е съобразен с броя на жителите, а не с броя на жителите + посетителите. В местата с развиващ се туризъм се получава така, че лятото контейнерите се пълнят за два-три дни, понякога дори за ден и в останалата част от времето, оставащо до идването на камиона, всеки си оставя чувала с боклук до контейнера, който пък старателно се разнася наоколо от котки, кучета, чакали и лисици. Поради тази причина ние не си изхвърляме боклука в селото. Нито нашия личен, нито този, генериран от гостите в къщата – изнасяме го към града и го изхвърляме в градските контейнери. Пак там носим и отпадъците за рециклиране, за които сме отделили място в склада и ги събираме отделно от общия боклук.

За органичния отпадък сме изкопали дупка в крайната част на двора и там изхвърляме всичко, което не се яде от кравите и кокошките (а то не остава много).

А когато боклукът започне да извира извън контейнерите в селото, изпращаме сигнал до общината и трябва да ви кажа, че в 90% от случаите те се отзовават. Идеята ми тук е да ви убедя, че не е необходимо да чакате някой друг да свърши работата, която има отношение и към вашия бизнес. Чистата околна среда е изключително важна за качеството на туристическата дестинация. Може къщата и дворът ви да светят от чистота, но ако съседният пейзаж е замърсен с битов отпадък, това ще рефлектира негативно върху преживяването на туриста. Устойчивото развитие изисква активно гражданско общество – такова, в което гражданите правят това, което е в техните възможности и не гледат постоянно кой какво не е свършил. И това, повярвайте ми, прави впечатление на туриста и добрата му оценка се изразява в отличен отзив, препоръка към познати и нещо повече – готовност да ви стане редовен клиент.

Атракции

Един от първите въпроси на всеки турист, след като се настани, е „Какво може да се прави в района?“ Би било чудесно ако се огледате наоколо и помислите за атракциите, които бихте могли да осигурите на своите гости. Ако в селото ви има ферма, тя може да е интересна дестинация, стига да е подходяща за посещение на хора отвън. Параклис на панорамно място с пътека, която води до него, това също е атракция. Примерите са десетки, но идеята ми е, че когато планирате къща за гости, задължително се огледайте и за възможностите за прекарване на свободното време на вашите гости. Това ще ги задържи за по-дълго време при вас.

Местна общност

Ако сте прочели статията „Устойчиво развитие“, вече знаете, че взаимодействието с местните общности е важен аспект на отговорния бизнес. Когато в един район се появи къща за гости, неминуемо се повишава оборотът  на селския магазин, селската кръчма, местните фермери и дори обикновените селски хора, от които гостите могат да си купят мляко и яйца. Затова е добре да се уважаваме с местните. Покрай вас всеки ще усети добрата страна на присъствието на туриста в селото и това е най-хубавото на устойчивият туризъм – че от вашата къща за гости ще спечелите вие, но ще спечели и местната общност. Това е в основата на тяхната мотивация да ви подкрепят, да упътват туристите до вашата къща и да ви зареждат с пресни продукти от градината. Няма по-устойчив модел на сътрудничество от общата полза.

5-те ключа към постигане на устойчивост в къщата за гости:

  1. Традиционна архитектура, материали, строителство
  2. Технологии за пестене на ресурси
  3. План за отпадъци
  4. Местни атракции
  5. Местна общност

Полезен линк:

https://bsc.smebg.net/ecotourguide/modules/files/Module_7-8.pdf


Ако сте намерили статията за полезна, ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top