Практически съвети Тенденции

Луксозен туризъм – съвременен прочит

Фотография на диви коне

Дейвид живее в Амстердам – град с близо 900 000 души население, делящи територия от 219 кв.км. или около 4000 човека на кв.км. Живее в апартамент oт 42 кв.м, в стандартна кооперация с още 4-ма съседи. Става рано сутрин, хваща метрото, за да отиде на работа, прекарва 8 часа в сградата на компанията, за която работи. След работа прескача до сестра си с метрото, за да вечеря заедно с нея и съпруга й. И пак с метрото се прибира в малкия си дом.

Вариациите на Дейвид са много, но в общи линии хора като него прекарват по-голяма част от живота си между сгради и обществен транспорт. В краткото свободно време през уикенда отскачат до близкия парк, за да се разходят на свеж въздух, заедно с още десетки други нидерландци, търсещи досег с природата.

Тези милиони хора в Европа трудно ще ги привлечете за ваканция в луксозен хотелски комплекс. Те цяла година се движат между сгради. За тях е истински лукс да имат достъп до място сред природата, в което могат да прекарат известно време съвсем сами – без да срещат други хора. Ако близо до това място има уютна къща за гости, в която се предлага вкусна храна и удобно легло, те биха платили света, за да прекарат почивката си там. Разбира се ако знаят за това място (вижте как потенциалните клиенти да научат за вас).

За мен и за хората, с които работя, основните елементи на луксозния туризъм са три:

  • Истинско уединение
  • Гарантиран произход на храната
  • Ексклузивен достъп до уникални преживявания

И разбира се тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да е меродавен за всички къщи и всички бизнеси.

За съвременен прочит на понятието луксозен туризъм се счита

възможността да останеш сам,

да се скриеш, да се обърнеш към себе си.  Ако можете да осигурите това на своите гости, то вие също сте част от луксозния туризъм.

Гарантираният произход на храната

е втори елемент на луксозния туризъм. В ерата на на фаст фууд индустрията, ГМО и пластмасовите зеленчуци, да предложиш на гостите си продукт, който е изцяло натурален – отгледан е на село и на слънце – това е висш пилотаж в изхранването като услуга. Ако има и възможност туристът сам да си откъсне краставичка или да отнесе динята от бостана до масата – това ви гарантира отличен отзив и най-добри препоръки на вашето място сред приятелите на този турист.

Да осигурите ексклузивен достъп на своите гости до място, недостъпно за масовия посетител,

също е луксозен туризъм. Да вземем за пример природен резерват, в който достъпът на хора е забранен. Управлението на парка обаче предлага услуга, с която, срещу висока такса и задължително с рейнджър от парка, може да достигнете до място, от което да наблюдавате как майка лисица храни малките си лисичета. Това е вид луксозен туризъм, който се провежда при определени правила и строг контрол, но преживяването – то е незабравимо.

Съветът ми е да се огледате и да помислите кое от тези трите бихте могли да предложите.

Което и да е, то трябва да бъде облечено в подходяща комуникационна форма, за да достигне до потребителя, който го търси. Ако изпитвате затруднения, ми пишете, за да ви помогна.

И не забравяйте да заложите на качеството във всеки един аспект от вашата услуга. Луксът в днешно време е предимно в услугата и не толкова в материалите.


Ако сте намерили статията за полезна, ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top