Практически съвети

5 съвета за удължаване престоя на гостите

почивка студен кладенец

Мечтата на всеки домакин – клиенти за дългосрочна ваканция. Малцина са щастливците, които успяват да привличат гости за повече от две нощувки. В тази статия споделям моите 5 препоръки за удобства, които мотивират клиента да остане при вас за по-дълго. Това са:

  • удобно легло
  • кухня или изхранване
  • качествен интернет
  • работно място
  • пералня

Винаги съветвам моите партньори – собственици на хотели и къщи за гости, когато правят нещо, да изхождат от гледната точка на клиента, а не от тази на домакин.

  1. На първо място за вашите гости е качественият сън – осигурете им го и те ще го оценят. Затова е удобният матрак е от съществено значение. Освен това оборудването в стаите и общите части трябва да осигурява необходимата доза удобство за продължителен престой – закачалки, масички, нощни лампи, плътни завеси и т.н. Вижте повече съвети за оборудването тук.

2. В зависимост от възможностите и вида на къщата ви, за да останат гостите за по-дълго, трябва да предложите едно от двете :

– оборудвана кухня

– или осигурено изхранване

Ако изберете вариант с оборудвана кухня, не забравяйте да проверявате редовно дали всички уреди са в изправност. Случвало се е да наемем вила с оборудвана кухня, в която фурната не работи. Не допускайте подобни пропуски, за да няма разминаване в очакванията. Вижте още съвети в статията „Детайлите-ключ към удобството“.

Какво по-добро от това да сте на гости в уютна къща в Родопите и за вас да се грижат усмихнати домакини – домакинът да поддържа топлината в камината, а домакинята да ви гости с неустоими домашни вкусотии. Не бихте ли желали да се поглезите за повече от два дни в тези условия? Да останете за седмица, да се отпуснете, да разгледате наоколо. Ето това е концепцията на дългосрочната ваканция – предложете им удобство и грижа. И те ще дойдат. И аз ще дойда. Всеки би дошъл.

3. Качественият интернет е от съществена важност в днешно време. С добра интернет връзка ще се превърнете в уютен хоум офис и хората ще ви припознаят като перфектното дистанционно работно място, особено ако къщата ви се намира в радиус до 100 км от голям град.

4. Осигуряването на маса или бюро в стаята също е примамлива екстра за дългосрочен престой. Може да отделите и едно общо помещение – стая с библиотека и две-три маси, която да играе ролята на офис. Така семейството може да си почива в стаята, а таткото да работи в офиса.

Предоставянето на книги за четене от друга страна, както и тематични списания, енциклопедии и други занимателни четива, ще създадат уют и ще допринесат за усещането за грижа към клиента. Библиотеката винаги предразполага към по-дълъг престой, с време за четене и пиене на чай. Дори и дошли и само за една нощувка, когато вашите клиенти видят, че къщата има условия за по-дълъг престой, ще си го отбележат и ще ви посетят пак.

5. Не забравяйте пералнята.

Особено лятото, ако имате кандидати за дългосрочен престой, пералнята е задължителна. Може да я таксувате допълнително или да я включите в цената за наем, но тази услуга е важна от гледна точка на удобството и улеснението на клиента. А за ваканцията си той търси точно това.


Надявам се статията да ви е била полезна. В нея, както и всички други статии в този блог, аз споделям личния си опит от работата ми с гости в нашата къща на язовир Студен кладенец. Ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу под статията.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Back To Top