Базови стъпки Практически съвети

Детайлите – ключ към удобството

детайли за удобство

В тази статия се спирам на задължителните “екстри” в оборудването, които всяка къща за гости трябва да предложи, за да бъде разпозната като удобно място за почивка, включително за дълъг престой.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да се отнася за всички къщи и различни ситуации.

Стаи и общи помещения

Закачалки

В стаите, в коридора – навсякъде. Не ми е ясно защо в България е едва ли не правило да няма закачалки в стаите. Повечето хотелиери подхождат стандартно към оборудването в стаите, без да помислят кое прави един престой удобен. Ако пътувам през зимата, искам да има къде да си закача якето (закачалка зад вратата). Ако се изкъпя и кърпата ми е мокра, искам да има къде да я закача, за да изсъхне (закачалка на гардероба). Стояща закачалка в стаята е също вариант ако подхожда на интериора ви – варианти много, всичко зависи от вас.

Нощна лампа

Всеки иска да си легне и повече да не става, особено ако се е затоплил под меките завивки. Нощната лампа е необходима – за тези, които четат книга преди да заспят, за тези, които приспиват децата си или тези, които се обичат . Осигурете им я – всеки ще го оцени.

Сушилник за дрехи

Може да е сгъваем метален сушилник на терасата или верандата или просторно въже, но в името на удобството е задължително да подсигурите място, където всеки може да си изсуши дрехите. Това е особено важно за ваканционни имоти или вили, които се отдават под наем за по-дълго време.

Мокри помещения

Санитария – тя трябва да бъде задължително, неизменно и 100% първо качество в баните и тоалетните. Освен ако не искате да си имате постоянни главоболия. Ако сте пътували в чужбина, сигурно ви е направило впечатление, че дори в евтините обекти за настаняване, санитарията винаги е топ. Защо? Защото се ползва най-много и се разваля най-бързо. Затова съветът ми е да инвестирате и да си подсигурите спокойствие. Инвестицията гарантирано ще ви се изплати.

Тоалетни

Не забравяйте четка за тоалетната. На въпроса ми „Как може да няма четка за тоалетна?“ един хотелиер преди време отговори : „Тя чистачката нали чисти.“ Не искам да изпадам в подробности, че не бих искала точно „това“ да ми чисти чистачката – просто четката за тоалетна е задължителен аксесоар.

Сапун и шампоан в големи разфасовки

Къщата за гости не е хотел и никой не очаква да намери персонални мини найлонови разфасовки на сапун и шампоан. Още повече, че настаняването в къща за гости се свързва с практикуването на устойчив туризъм, който отрича използването на индивидуалните опаковки. Представете си милиарди миниатюрни найлонови пликчета, които се изхвърлят и задръстват почвата и водоемите и попадат в храната на риби и птици. Вместо тях, в баните заредете големи бутилки шампоан, най-добре с дозатор, и течен сапун за мивките. 

Душ

Ако банята и тоалетната са в едно помещение, е необходимо да осигурите завеса за душа. Ако сложите и праг, за да не изтича водата извън душовото пространство, е още по-добре. Но завесата ви е минимум, който е изключително важен, особено за чуждестранните гости. Поставката за тоалетни принадлежности също.

Оттичане в баните

 Масова практика е да не се обръща внимание на доброто оттичане на водата в банята. И масово взимането на душ е последвано от наводнение в банята. Случвало ми се е водата дори да тръгне към стаята при наклон в полза на стаята. Съгласете се, че не е приятно. Съществуват различни сифони, които са предназначени за професионална употреба. Рядко се задръстват и се почистват лесно. 

Ето и моите 10 ключа към удобството:

  1. Изтривалки за обувки пред входната врата и пред всяка стая
  2. Закачалки в стаите
  3. Нощна лампа
  4. Метла с лопата
  5. Моп в банята
  6. Резервни тоалетни принадлежности (тоалетна хартия, сапун и др.)
  7. Четка за тоалетна
  8. Завеса за душ
  9. Качествен сифон
  10. Сушилник за дрехи

Ако намирате статията за полезна, споделете мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top