Базови стъпки

Как да направя къща за гости – първи стъпки

първи стъпки

Ако сте достигнали до момента, в който сте си казали „Имам къща на село – защо не я преустроя в къща за гости“, то ще ви е полезно да прочетете тази статия.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да е валиден за всички къщи и да отговаря на визията за всички собственици.

Вид пребиваване

Първият избор, който трябва да направите, е да решите дали ще бъде къща за гости с присъствието на домакин или самостоятелна вила, която да отдавате под наем. Ако живеете в къщата, регистрацията ви по настоящ адрес е в нея и сте решили стаите от горния етаж да ги отдавате под наем, можете да ги регистрирате като „стаи за гости“. Това е важно от гледна точка на категоризацията и последващите регистрации на туристическия обект в сайтове като booking.com и airbnb.

Капацитет

Второто важно решение е колко стаи ще предложите на своите гости. От капацитета на легловата база зависи дали ще ви е необходима фирма. Ако в къщата си имате до 10 стаи, може да я регистрирате като „стаи за гости“ или „къща за гости“ и да я управлявате и като физическо лице, без да е необходимо да имате регистрирана фирма. Ако обаче капацитетът надхвърля 10 стаи, е задължително обектът да се управлява от регистрирана фирма в България.

Категоризация

Нашата къща за гости е с капацитет от 8 легла в 3 стаи, категоризирана като „стаи за гости“, които управляваме чрез фирма. Спряхме се на този вариант, тъй като извършваме и други услуги и дейности, съпътстващи хотелиерството, за които се изисква наличието на фирма. По-изгодно е да правим всичко от едно място, ползвайки една програма за фактури и едно счетоводство.

Категоризацията на малките обекти като „къщи и вили за гости“ попадат в клас Б от Наредбата за категоризация на местата за настаняване в България (https://bit.ly/2JPRioS) . Удостоверението е с 5-годишен срок на валидност.

Категоризацията на „стаи за гости“ попада в клас В и е с най-улеснена процедура. В тези обекти (до 10 стаи) се счита, че собственикът споделя част от къщата си или имота си (може да е отделна къща/вила в един имот) със своите гости. Това означава, че не са необходими всички разрешителни, изискващи се при обектите с „обществено предназначение“ (каквито са ресторанти, къщи и семейни хотели с прилежащи ресторанти и др.). Освен това удостоверението за категоризация за „стаи за гости“ е безсрочно.

Храна

Предлаганата закуска към нощувката в къщата за гости, не изисква преминаването през тежките процедури и проверки на РЗИ и БАБХ. Взима се предвид, че домакинът споделя своята храна и трапеза с гостите си и не я предлага на клиенти отвън, както е в ресторанта.

Разликата между „къща“ и „стаи“ за вашите гости е в храната. В къщата за гости се счита, че закуската е включена в нощувката и такава задължително се предлага на гостите. За стаите за гости не се изисква предлагането на закуска, но такава може да бъде предложена по желание и възможност на домакините.

Аз бих посъветвала всеки домакин да осигурява минимум електрическа кана, кафе, чай и бисквити на своите гости.

Регистър

От 2019г в България е въведена Единна система за туристическа информация (ЕСТИ: https://esti.tourism.government.bg/Login/), в която се регистрирате с профил, след като получите категоризация от общината. Всички настанени туристи въвеждате директно в електронния регистър, който е много по-удобен от предишното ръчно въвеждане на данни в големите книги.

Лични данни

В качеството ви на място за настаняване вие се явявате като администратор на лични данни, съответно е необходимо да спазвате Закона за защита на личните данни и GDPR (General Data Protection Regulation). Задължително е изготвянето, спазването и осигуряването на публичен достъп до документ, наречен „Политика за защита на личните данни на къща за гости Х“. Той гарантира на гостите ви, че няма да злоупотребите с личните им данни, а на вас – спокойствие и увереност, че сте изряден. Ако изпитвате затруднения при съставянето на този документ, ми пишете, за да ви помогна.

Членство в професионална организация

В България съществуват Асоциация на къщите за гости (https://www.akgb.bg/) и Българска асоциация за алтернативен туризъм (https://www.baatbg.org/). Препоръчвам едно такова членство, което ви осигурява административна и правна подкрепа, както и достъп до актуална информация, свързана с вашата дейност. Освен това асоциацията следи за законови промени и инициира срещи с министъра по въпроси, защитаващи интереса на своите членове.

Хотелска застраховка

Задължително е да си направите хотелска застраховка, която се калкулира в цената на нощувката. Тази застраховка влиза в сила тогава, когато клиент се нарани по време на инцидент в рамките на вашия имот. Това може да бъде подхлъзване по мокър под, водещо до счупване на крайник например. Или падане на мазилка върху главата на ваш гост, което изисква намесата на спешна помощ и други подобни инциденти, които не могат да се предвидят, но се случват. Застрахователят взима за база броят на леглата и ви прави оферта за застраховка на годишна база.

Пожарна безопасност

Проверка от тази институция не е задължителна при категоризиране на къща за гости до 10 стаи, тъй като се приема, че още при строежа на сградата и въвеждането й в експлоатация са предвидени мерките за пожарна безопасност.  Въпреки това препоръчвам да си закупите по един пожарогасител на етаж и редовно да го проверявате, за да нямате главоболия. Белите стават веднъж, а това, което трябва да направим предварително е много по-малко от това, което би ни се наложило да понесем след това.

10-те административни ключа

Или това е задължителният минимум, който всеки стартиращ собственик на къща за гости, трябва да си осигури, преди да „отвори врати“:

  1. Категоризация
  2. Добър счетоводител и програма за фактури
  3. Касов апарат и/или банкова сметка за разплащания с фирми и командировани служители
  4. Регистрация в ЕСТИ (единна система за туристическа информация)
  5. Политика за лични данни
  6. Правилно отбелязана локация в Google Maps
  7. Създаване на фейсбук страница
  8. Членство в асоциация
  9. Хотелска застраховка
  10. Пожарогасител – минимум по един на етаж

Важни източници на информация:


Ако намирате статията за полезна, споделете мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Back To Top