Базови стъпки

Къща за гости – сграда или услуга?

Коручева къща

Къща за гости е категоризирано място за настаняване по Закона за туризма. В наредбата за категоризация, както и в многобройните статии и ръководства в интернет по темата „Как да направя къща за гости“, ще откриете, че фокусът е основно върху сградата и привеждането й в експлоатация според административните изисквания. Оскъдни са информацията и съветите относно „услугата“ на къщата за гости.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да е меродавен за всички къщи и за всички собственици.

Къща за гости = гостоприемство

Местата за настаняване са част от науката, наречена „гостоприемство“, а да си гостоприемен значи да се грижиш за клиента.

Това, което на първо място и безапелационно печели всички клиенти, е усмивката. Да си доброжелателен и коректен също е от изключителна важност. Може да не се чувствате добре или да сте уморени – гостите са си гости. Качествената услуга изисква да ги посрещате с усмивка и да се уверите, че са настанени и се чувстват добре, след което да се извините и да се оттеглите за почивка.

Една приятелка неотдавна ми сподели за опита й с къща за гости, от чиято материална база останала изключително разочарована, когато пристигнала на място. Захабено, олющено, стари легла, стари матраци, НО – „Решихме да останем тази нощ, тъй като бях шофирала дълго и бях много уморена, с твърдото убеждение да си тръгна още сутринта. Обаче прекрасното отношение, храната и страхотният разговор с домакините вечерта ме накараха да остана до края и дори да дам най-висока оценка за къщата в booking“. Ето пример как дори и остарялата материална база може да бъде „преборена“ с добронамереност и грижа към клиента.

Качествена услуга

Все пак добрата услуга е комбинация от материални и нематериални активи. Сред материалните са (моят личен опит – повечето от обратната връзка с клиентите):

 1. Качествено легло (матрак) за спане
 2. Завеси за затъмняване на стаите
 3. Денонощен достъп до топла вода (забележете, че не пиша „самостоятелен санитарен възел“)
 4. Качествен интернет достъп
 5. Чист и обезпаразитен двор и общи части и тук отварям скоба (Има една звучна българска дума „натурия“ – сборната дума за нещо, което е вече ненужно, но не го хвърляме. Този вреден навик (който, признавам си, и ние имаме) не трябва да е видим в къщата за гости. Чисто и подредено, поддържан двор и алея – това е. Всичко вехто и счупено – в мазето, скрито от погледа на гостите ви.)
 6. Предлагането (поне) на закуска.
 7. Да разполагате с информационен кът с брошури от региона също е препоръчително за удобството на гостите ви. Табло с най-важните телефонни номера – разписанието на автобуса от селото до града, най-близкия лекар, кварталния полицай и т.н.
 8. Път за автомобилен достъп.
 9. Любезно отношение и усмивка (както вече описах в началото).
 10. Обратна връзка с клиента – бих казала, че тази връзка с госта изключително се цени от всички. Искайте я и се допитвайте до тях – те са ви най-ценният консултант. Да потърсиш съвет за собствения си бизнес и да ги въвлечеш в процеса на подобрение на услугата – това е удоволствие за всеки клиент. На хората е вродено да са удовлетворени, когато са полезни и именно обратната връзка ги кара да се чувстват по този начин.

И това са моите десет ключа на гостоприемството:

 1. Усмивка
 2. Качествено легло
 3. Топла вода
 4. Завеси
 5. Интернет достъп
 6. Автомобилен път
 7. Изчистен от боклуци и обезпаразитен двор
 8. Закуска
 9. Обратна връзка
 10. Информационен кът

Ако сте намерили статията за полезна, ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Back To Top