Практически съвети

Храната на вашата трапеза

вита баница

Ако сте избрали да предлагате храна на своите гости, прочетете тази статия за полезни съвети.

Тук, както и във всички статии в този блог, аз споделям с вас личния си опит и не претендирам той да важи за всички къщи и за всички ситуации.

Три са основните моменти, когато предлагате изхранване на гостите си:

  • Работете с местни продукти
  • Гответе по традиционни рецепти
  • Информирайте се за произхода на храните, които пазарувате

Местни доставчици

Къщите за гости (все още) имат уникалната възможност да пазаруват от местни производители в селските райони. Независимо в кой край на България се намирате, в близост до вас със сигурност ще се намери някоя мандра, овцевъдна ферма, зеленчукова градина и т.н.

Клиентите ще ви запомнят ако им сервирате храна, която не могат да си купят от супермаркета в града. Друго може да не се сетят, но няма шанс да забравят плътния вкус на домашното кисело мляко.

Дали ако отида в Италия, ще искам да ми сервират шопска салата? По-скоро не. Италия свързвам с паста, Франция с вино, Холандия със сирене гауда, а България? Според наши холандски гости в България са най-вкусните домати в Европа.

Затова заложете на българската продукция и особено на храните, произведени на село.

Произход

За гостите ви, особено чуждестранните, е впечатляващо да им разкажете за произхода на храната, която им сервирате. Съвременният, живеещ в град и пазаруващ от магазин, човек изпитва върховно блаженство ако му споделите, че яйцата са от кокошките на съседа. Или че сиренето е произведено от ваш приятел в района. Това е лукс, който голяма част от градските хора не могат да си позволят – да знаят истинския произход на това, което слагат в устата си.

Гарантираният произход на храната е част от съвременното разбиране за луксозен туризъм (прочети повече тук).

Традиционни рецепти

Заложете на традиционните рецепти – тези, които знаете от баба си и тези, с които е известен района, в който се намира къщата ви. Ценно е, когато навсякъде традиционно се предлага например пататник, а вие предлагате свой прочит на същото ястие.


Ако намирате статията за полезна, ще се радвам да споделите мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Back To Top