Комуникация и маркетинг

5 основни ключа за добра комуникация

онлайн комуникация

В света на съвременните технологии комуникацията с клиента е от изключителна важност за успеха на вашия бизнес. И тук ще обърна по-специално внимание на онлайн комуникацията.

Ако сте създали фейсбук страница, в която никога нищо не публикувате (освен първоначално качената информация) или сте направили сайт, в който сте копирали текстове от интернет и не сте променили нищо от 2 години, няма как да привлечете нужното ви внимание.

5-те задължителни ключа за добра комуникация са:

  1. Бизнес страница във Facebook

Днес средно 85% от хората в Европа имат профил в социалните мрежи, а в България – средно 60 на 100. За достигане до аудитория, търсеща почивки и нощувки в къщи за гости в България, най-удачен (все още) е Facebook. За привличане на клиенти от Европа и света обаче ви е необходим Instagram. Или комбинация от двете.  

За успешната страница във Facebook е важно да помислите име, което е кратко и ви описва най-точно, да добавите актуално описание на обекта си и хубави снимки. Различни са похватите за привличане на фенове, които се превръщат в гости. В зависимост от нуждите и с малко средства могат да се постигнат чудеса, но трябва постоянство и внимание към детайла. Ако не сте сигурни как да го постигнете, пишете ми, за да ви помогна.

2. Бизнес профил и локация в Google

Всеки знае за силата на търсачката Google, защото всеки търси всичко там. Особено в Европа. Регистрацията в Google Maps има двойна полза за собственика на къща за гости – от една страна потенциалните клиенти ще ви намират по-лесно, тъй като ще излизате като опция за настаняване в района на търсене. От друга страна гостите, които ви посещават, ще се снимат и ще искат да отбележат местоположението си, а това за вас е реклама – клиентът да сподели емоцията директно от мястото, в което се намира.

3. Актуален уебсайт

Или най-малкото регистрация в популярни платформи за настаняване като pochivka.bg и vila.bg . Ако нямате нужните познания или средства да създадете собствена страница, тези платформи представляват добър вариант за вас. Формите им за участие са лесни за попълване, а самата платформа ви осигурява добро място в Google търсачката. Изрично подчертавам, че това се отнася за pochivka.bg и vila.bg . С тях имам опит и за тях съм сигурна, че наистина работят в полза на членовете си.  

Да създадете ваш собствен уебсайт, разбира се, е най-добрият вариант за всеки бизнес. НО – собствената страница е лицето на вашия бизнес онлайн. Това сте вие, преди гостът да е достигнал до вас физически. Да имаш уебсайт е отговорност, защото страницата в интернет не е брошура, за която да измислите някакъв текст и след това само да я раздавате на туристите. Клиентът трябва да припознае във вашата къща мечтаното място за своята ваканция и това може да стане САМО с добре написани текстове, коректна информация и качествени снимки. Описанията на къщата и околностите трябва да привличат, да омагьосват потребителя – така, че той да е нетърпелив да ви посети. И тъй като не всеки умее да прави всичко, ако не ви идват идеи и не умеете да пишете атрактивно, свържете се с мен, за да ви помогна със създаването на вълшебни текстове за вашето място.   

4. Профил в booking.com

Разликата между платформи като pochivka.bg и booking.com е в начина на работа. Първите са рекламен посредник – те се ангажират само с рекламата на вашата къща за гости (която може да е безплатна или платена) и нямат отношение към продажбите.

Booking.com от друга страна влиза в ролята на туристически агент. Той ви осигурява профил, в който вие определяте цената на вашата услуга. Продава вашата услуга на негови клиенти и за тази работа ви взима комисионна (обикновено 15%). Т.е. booking ви спестява цялата работа по достигането до клиента (която, повярвайте ми, не е малка) и ви праща резервации директно на имейла. От вас се иска само да запишете резервацията, да обслужите гостите и да си вземете паричките.

Разбира се и тук, както във всяко взаимоотношение с партньор, има настройки на профила, които е важно да се направят, за да няма разминаване в очакванията и резервациите да се случват така, както на вас ви е удобно. Има тънкости, свързани с плащания и други, свързани с ограничения и анулации, които също трябва да се следят.  

5. Обратна връзка от клиента

Този последен ключ за добра комуникация е свързан с клиентите, които вече са били ваши гости. Съветът ми е да ги използвате активно за повишаване успеха на вашия бизнес. Няма по-голяма сила от препоръката на човек, който вече е посетил вашето място. Различни са похватите – да подготвите хубаво подвързана книга за отзиви, от която да снимате най-добрите и да ги споделяте в социалните мрежи. Да подсещате гостите да се отбелязват при вас по време на закуска или в момент, в който се наслаждават на почивката си. Ако сте пропуснали това на място, да им изпращате имейл или съобщение с молба да го направят онлайн. И т.н. Вариантите са доста и всички включват вашето активно участие.

И не забравяйте – учете се от обратната връзка на клиентите, но се учете и от конкурентите.

Гледайте, четете, следете кой какво прави и пише и адаптирайте най-доброто за вашия бизнес.

Тук, както и във всички статии в блога, аз споделям с вас личния си опит, който може и да не е съотносим към всеки бизнес и всеки собственик. Това са инструментите, които работят за нашата къща за гости и са абсолютният минимум за успешна работа на всеки обект за настаняване. Разбира се, съществуват още дигитални инструменти, с които да привлечете вниманието на определена целева аудитория. Тях ги оставям за т.нар. ниво „pro“ на комуникация и ще ви разкажа за тях следващия път.


Ако статията ви е харесала, споделете мнение в коментар отдолу.


Сподели с приятели
Михаела Кирчева

Мениджър туризъм и маркетинг, домакин в къща за гости и ферма за селски туризъм, блогър

Back To Top